Wednesday 16 April 2014

MAKANAN SI MANJA 



Memulakan makanan pelengkap merupakan cabaran buat anda dan bayi anda. Anda juga mungkin turut merasa tekanan daripada orang tua atau kawan-kawan yang meminta anda memberi makanan pejal kepada bayi anda sebelum umur yang sepatutnya.


Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia

Jika bayi anda telah mencapai umur empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) dan mempunyai tanda-tanda berikut, maka anda bolehlah mula memberinya makanan pejal : -


  • Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
  • Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
  • Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
  • Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
  • Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
  • Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
  • Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
  • Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
  • Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.

Kenapa Perlu Tunggu Sehingga Sampai Waktunya?


Kebaikan Untuk Bayi :

  • Sistem penghadaman bayi yang berusia kurang 6 bulan belum matang dan dia tidak dapat menghadam makanan dengan sempurna menyebabkan masalah seperti bayi muntah, sembelit dan juga cirit-birit.
  • Lebih awal bayi diperkenalkan dengan makanan lain selain daripada susu ibu, lebih mudah bayi tersebut berkemungkinan mendapat alahan atau alergi terhadap makanan tersebut.
  • Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan dapat mengurangkan risiko gastrointestinal, pernafasan dan jangkitan telinga pada bayi.
  • Bayi yang berusia lebih 6 bulan dapat mengambil bahagian secara lebih aktif semasa makan seperti mencapai makanan jika masih mahu makan atau berpaling jika sudah kenyang.
  • Makanan pejal akan mengurangkan jumlah susu yang bayi ambil.
  • Bayi yang makan makanan pejal terlalu awal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi gemuk apabila besar nanti berbanding dengan bayi yang memulakan makanan pejal pada masa yang sesuai.
  • Menyuap makanan pejal kepada bayi yang belum duduk adalah lebih sukar dan kadang-kadang mengecewakan bayi dan anda sendiri.

Kebaikan Untuk Ibu Yang Menyusu:

  • Ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif lebih lama akan mudah menurunkan berat badan.
  • Cara semulajadi untuk menjarakkan kelahiran kerana haid datang lebih lambat.
  • Bekalan susu ibu yang lebih stabil.

Masa paling sesuai untuk introduce solid food adalah time umur 6 bulan. Walaupun ada sesetengah buku tulis start time 4 bulan, seeloknya tunggulah sehingga 6 bulan,kerana pada ketika ini ususnya telah matang.


RESEPI UMUR 6 BULAN
Anda disarankan menggunakan teknik 3-4 days rules. Kenalkan satu2 jenis makanan tu selama 3-4 hari untuk mengenalpasti sekiranya bayi anda alah terhadap sesuatu makanan.

Hari 1-3: air kanji nasi
Ambik air nasi yg mendidih tu, bagi minum, bagi dalam 4-5 sudu jer. Ini petua
org tua2 nak intro solid kat baby
Hari 4-7 : bubur nasi
Hari 8-11 : bubur nasi + kentang
Hari 12- 15 : bubur nasi + carrot
Hari 16-19: bubur nasi +bayam
Hari 20- 23: bubur nasi + bilis
Hari 24-27: bubur nasi+kentang+ carrot
Hari 28-31: bubur nasi+kentang+carrot+bilis

Time 6 bulan ni,  tapis semua makanan. Ada org suka blender, tpi prefer tapis dengan penapis.
Ikan bilis tu kalau boleh cari yg warna putih (less salt). Kalau takde pun ikan bilis biasa tu, rendam lama skit, biar hilang masinnya. Goreng sangai (tanpa minyak), then blend kering sampai halus. Simpan buat stok.

Beras pun blend kering dulu. Bila masak tu senang dia hancur, tak susah sangat nak tapis.
Ingat.. No sugar, no salt for baby below 1year.


RESEPI 7 BULAN
BREAKFAST
1) Puri kentang
Rebus kentang (buang kulit dulu) hingga empuk.
Kemudian, lecek2kan dia hingga hancur.
Campurkan sedikiit perahan susu ibu untuk menghaluskan lagi teksturnya.

2) Puri carrot (sama mcm puri kentang)

3) puri brokoli

4) puri bayam (Boleh juga dicampur adukkan sayur-sayuran diatas untuk dijadikan puri sayur campur)

5) puri epal

6) puri pisang (pisang tak perlu dimasak)

7) puri betik


LUNCH
1) Bubur+sayur+bilis


Penyediaannya sama macam resepi 6 bulan, tapi tak perlu blend dah.
Just masak dan lecek2kan sampai halus.
2) bubur+ sayur + ikan

masak bubur bersama sayur, dan lecek.
Ikan direbus (potong kiub untuk memudahkan, bila masak, sejukkan sebentar dan blend (blend basah)
Campurkan bubur dan ikan.
3) bubur+sayur+ ayam/daging (sama macam resepi ikan)

Nak menyedapkan lagi, goreng bawang dengan sedikit minyak, taburkan atas bubur.
juga boleh ditaburkan dengan daun bawang & daun sup untuk menambahkan aroma.


RESEPI 8 BULAN
BREAKFAST
1) oat+ kismis/kurma

didihkan air (anggaran 1 mug), masukkan 2 sudu besar oat (original/organic).
masak sampai kembang.
Cubit2kan kismis/kurma, dan campurkan dalam oat yg siap dimasak...
2)Oat + bilis (sama cam atas)

3) puri sayur @ puri buah


LUNCH
1)nasi lembik + sayur + ikan/daging/ayam
Masak nasi lembik. 
Tumis sedikit bawang merah,bawang putih dan halia dengan sedikit minyak (prefer minyak zaitun), bila naik baunya, campurkan dengan sedikit air, bila air mendidih, masukkan ayam/ikan/daging dan masak sehingga empuk. Masukkan sayuran dan masak hingga empuk.
Cara makan : boleh dimakan berasingan, nasi + sup gaulkan sekali nasi dan sup.

TEA-TIME
1) kentang + bilis
rebus kentang hingga lembut.
Lecek halus dan gaul dengan sedikit serbuk bilis.
Kepal2kan dan suap baby (macam kuih keria yg tak dimasak)
 

2) Roti + susu Ambil sekeping roti (prefer roti gardenia,kalau dapat roti yg kandungan gula kurang lagi bagus) rendam dalam perahan susu ibu(sedikit sahaja untuk melembutkan), dan terus dimakan.

TIPS

****Dan lagi satu, agak renyah nak masak sikit2 pagi2 ni. Puan2 boleh sejuk bekukan makanan baby. Macam saya, after masak, time panas2 tu, saya simpan dalam bekas dadih 6oz. Masuk terus dlm freezer (bhgn beku), Ikut kajian, tahan sampai 2 minggu. Bila nak masak, boleh panaskan guna microwave, tapi saya lebih suka masak guna api. Letak sedikit air panas dan biarkan bubur tu cair sepenuhnya. ****


ANTARA MENU LAIN YANG BOLEH DICUBA
 




BUBUR NASI + SAWI MANIS + AYAM + BADAM

BUBUR NASI + LOBAK MERAH + AYAM + BADAM

BUBUR NASI + LABU + AYAM +  BADAM



BUBUR NASI + KENTANG + AYAM + BADAM
BUBUR NASI + BROKOLI + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + BAYAM MERAH + AYAM + BADAM.


BUBUR NASI + LOBAK UNGU + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + BAYAM HIJAU + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + KENTANG + K.BUNCIS + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + L.MERAH + KENTANG + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + TAUHU + L.MERAH + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + KOBIS BUNGA + KENTANG + AYAM +  BADAM


BUBUR NASI + L.UNGU + S.MANIS + AYAM +  BADAM




BUBUR NASI + BROKOLI + TAUHU + AYAM +  BADAM


BUBUR NASI + L.MERAH + LABU + AYAM + BADAM


BUBUR NASI + KENTANG + BROKOLI  + AYAM +  BADAM
Pastikan bahan-bahan tambahan di dalam bubur yang anda pilih perlu dihancurkan, dikisar, dilumatkan, ditumbuk, dicincang atau diparut. (Tambahkan sedikit garam- untuk bayi berumur 1 tahun ke atas sahaja.)Tabur hidangan bubur nasi yang siap di masak dengan kisaran buah badam. Bagaimana cara menyediakan kisaran halus buah badam?

1.Basuh buah badam dengan sebersih-bersihnya.

2.Kemudian goreng buah badam tadi di dalam kuali tanpa minyak.

3.Biarkan badam sejuk terlebih dahulu kemudian potong buah badam kepada 4 bahagian dan masukkan ke dalam mesin pengisar.

4.Kisar buah badam sehingga sehancur mungkin. Buah badam yang siap di kisar disimpan di dalam bekas kedap udara.

5.Simpan kisaran buah badam tadi di dalam peti sejuk.

6.Taburkan kisaran buah badam di atas 1 hidangan semangkuk bubur.

 





Para tahfiz Al-quran di negara timur tengah mereka amalkan dengan memakan buah badam dan juga kismis. Begtu juga dengan orang yahudi memberi anak-anak mereka dengan amalan minuman susu suam yang dicampur dengan kisaran buah badam. Para suami digalakkan memakan buah badam untuk memperbaiki dan menyihatkan kualiti sperma.


MANISAN MINDA UNTUK SI MANJA ANDA


1.Ambil 7 biji kismis hitam + 4 biji kismis kuning + air/ air zam-zam.

2.Basuh sehingga bersih kesemua bahan tersebut.

3.Masukkan kedalam lesung dan tumbuk sehingga lumat.



Setelah bahan tersebut telah lumat masukkan beberapa titis air masak dan gaulkan sehingga sebati supaya lebih lembut dan paling terbaik gunakan air zam-zam.Kenapa saya memilih air zam-zam? Cuba anda perhatikan molekul air zam-zam seperti foto di bawah ini. Sebelum suapkan ke dalam mulut Irfan yang dah tak sabar-sabar mahu menikmati manisan dari air tangan ayahnya.. jangan lupa membaca selawat tiga kali dan niatkan untuk kecerdikan minda. Insyaallah.. selamat mencuba. Apa yang penting anda perlulah beristiqamah.



 Imam Zuhdi berkata, 
" Sesiapa yang ingin menghafal hadith(menguatkan daya ingatan) hendaklah ia kerap memakan anggur kering".

KISMIS SANGAT DIKENALI DALAM DUNIA PERUBATAN ISLAM


InsyaAllah boleh membantu meningkatkan kecerdasan minda yang lemah dan pelupa. Digalakkan untuk mereka yang menghafal Al-Quran dan untuk pencapaian cemerlang dalam pelajar. Antara khasiatnya:
. MENGUATKAN DAYA INGATAN MENGUBATI PENYAKIT PELUPA MENCERDASKAN MINDA MEMBERSIHKAN HATI MENCERAHKAN MATA
 .
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut
 tetapi tidak menjejaskan kegunaanya. Khasiat kismis juga adalah untuk:

MELAWASKAN PEMBUANGAN AIR BESAR
MEMBAIKI TONA DAN KEANJALAN KULIT
MENINGKATKAN HAFALAN MEMORI
MELAWAN BAKTERIA MULUT
SEBAGAI GANTIAN MAKANAN RINGAN



SELAMAT MENCUBA ;)

No comments:

Post a Comment